Az evészavarról sokan tévesen úgy gondolják, hogy csak nőket érint, de ugyanúgy lehetnek férfiak is ennek a betegségnek az áldozatai, csak kisebb számban. Az ételhez fűződő kapcsolata lehet egyszerű és lehet bonyolult, akár egy nőnek, akár egy férfinak. Az evés alapvető szükséglet, ami az életben maradáshoz, az egészség, a fittség megtartásához nélkülözhetetlen. Másodsorban az evés élvezet is, ami az ízek, textúrák, színek és illatok kavalkádjával ajándékoz meg minket. Nagyon könnyen válhatnak szélsőségessé az evéssel, az ételekkel kapcsolatos attitűdjeink, így alakulhat ki valamilyen evészavar, ami ma már elég gyakori jelenségnek számít.

A komoly problémának minősülő evészavarok két legismertebb formája az anorexia és a bulimia. Az előbbi a kóros soványság, az utóbbi pedig a kontrollvesztett falásroham, majd a bevitt kalóriáktól történő megszabadulás együttesét jelenti. A túlevés (BED szindróma), mint evészavar hátterében is érzelmi problémák állnak, a beteg az étel segítségével tompítja el negatív érzelmeit, gyakran stresszes, alacsony az önbecsülése. A falásroham után azonban rosszul érzi magát, szégyenkezik azért, amit tett. Hosszú távon a falási rohamok megterhelik a szervezetet, mert a beteg rövid idő alatt, kapkodva, nagy mennyiségű ételt tüntet el. Nem szabad összekeverni a falásrohammal párosuló túlevést az egyszerű, mértéktelen evéssel.

Az evészavar hátterében tehát lelki problémák húzódnak meg, amiket szakembernek kell kezelnie. A beteg általában nem képes saját magát meggyógyítani, gyakori lehet a hullámzó állapot, a visszaesés, de rosszabb esetben kórházba is kerülhet valaki, ha a környezetétől nem kér, nem kap segítséget.

Amennyiben szeretné szakember segítségét kérni az evészavar kezelésében, forduljon bizalommal Thiery Henriette klinikai szakpszichológushoz! A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre vagy hívja bizalommal a 36 70 43 25 790-es számot!