A szem összetett szerv, melynek sokféle szemvitaminra van szüksége a megfelelő működéshez. A diabéteszes retinopátia, az időskori makuladegeneráció, a glaukóma és a szürkehályog kialakulásában számos tényező közrejátszhat ugyan, de a nem megfelelő tápanyag-ellátottságból is adódhatnak.

Íme néhány fontos szemvitamin a szem egészségéért.

A-vitamin

Védi a szaruhártyát, a rodopszin vagy látóbíbor egyik fontos alkotóeleme, mely lehetővé teszi, hogy gyenge fényviszonyok között is jól lássunk.

Hiánya xeropthalmiához, szemszárazsághoz is vezethet, mely korai időszakban éjszakai vakságot, később teljes vakságot okozhat.

Forrásai a leveles zöldségek, édesburgonya, sütőtök és paprika.

E-vitamin és C-vitamin

Erős antioxidánsok, igazi szemvitaminok, melyek védik a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól, és az időskori szürkehályog megelőzésében segítenek. A C-vitamin a kollagén képződésben is segít, mely többek között a szaruhártya szerkezetét építi. Az E-vitaminban gazdag étrend diófélékből és olajos magvakból, avokádóból, leveles zöldségekből, lazacból áll, a citrusfélék és trópusi gyümölcsök, paprika, brokkoli és a kelkáposzta különösen nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaznak.

Riboflavin (B2-vitamin)

Manapság gyakran vizsgálják a B-vitaminok, különösen a B2-vitamin hiányának a szem egészségére gyakorolt hatását. Több kutatás is igazolta az időskori szembetegségek kialakulása és az alacsony B2-vitamin szint közötti összefüggést. Táplálkozás útján a zabfélékből, tejből, joghurtból, marhahúsból és gabonafélékből lehet hozzájutni.

Lutein és Zeaxantin

Olyan jótékony vegyületek, karotinoidok, melyek a makulában és a retinában is megtalálhatóak, elősegítik a kék fény kiszűrését, védik a szemet a káros hatásoktól. A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend, főleg a spenót és kelkáposzta fogyasztása ajánlott.

Omega-3 zsírsavak

A retina sejtmembránjai nagy koncentrációban tartalmazzák, segíthetnek a diabéteszes retinopátia kialakulásának megelőzésében. A hal, lenmag, chia, szója és diófélék, valamint a repce és olívaolajok tartalmazzák.

Az Oázis Gyógynövény Drogéira Kft. honlapján, a www.gyogyfuvesbolt.hun többféle szemvitamin étrend-kiegészítőt talál, melyekben magas a szükséges szemvitaminok és tápanyagok aránya. Szemvitaminokkal és természetes étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban kérjük, lépjen kapcsolatba kollégáinkkal a +36/01-466-88-69-es telefonszámon, vagy az info@gyogyfuvesbolt.hu e-mail címen!