Mit kell tudni a mindfulness alapú kognitív terápiáról?

401

A mindfulness, vagyis a tudatos jelenlét manapság rendkívül divatossá vált, épp ezért sokan csak egy múló hóbortként tekintenek rá, pedig az alapja a pszichológia és a keleti vallások életszemlélete, ráadásul több, mint hatvan éve hódít a nyugati világban. Az ebből kifejlesztett MBCT, vagyis a mindfulness alapú kognitív terápia a stresszkezelésben segít, és szintén régóta használják nem csak a gyógyászatban, de a mindennapokban is.

A mindfulness alapú kognitív terápiát Dr. Jon Kabat-Zinn alkotta meg a buddhista meditáció elemeiből és a pszichológia módszereiből. Fő eleme a tudatos jelenlét, ami a buddhizmusból származik, és többféle mentális probléma kezelésében is hatásos. A mindfulness alapú kognitív terápia hatékonyan csökkenti a stresszt, enyhíti a depressziós és szorongásos tüneteket, és javítja a résztvevők életminőségét.

A mindfulness alapú kognitív terápia többnyire csoportos foglalkozás, és az esetek nagy többségében maximum nyolc hetet vesz igénybe. Célja, hogy megváltoztassa a stresszhez való viszonyulást különböző gyakorlatok és témák segítségével, ezzel segítve a türelem fejlődését, a nyitottság és az elfogadás kialakulását, a bizalom fejlődését, a teljesítménykényszer elengedését, illetve az ítélkezés feladását. A terápia három fő csapásirányon halad: a testi érzések megfigyelése és kontrollálása, a meditáció, illetve bizonyos jógatípusok gyakorlása. A mindfulness alapú kognitív terápia hatékonysága a rendszeres gyakorlástól függ, tehát a nyolc hetes terápia vége nem jelenti azt, hogy a továbbiakban minden automatikusan történik, csupán előkészítés a továbbiakra.

Amennyiben ön is szeretne részt venni egy mindfulness alapú kognitív terápián, vagy szeretne többet megtudni a módszerről, akkor keresse fel cégünk, a Pszicho-Menta Humán Szolgáltató Bt. honlapját, amit a www.pszicho-menta.hu címen érhet el, és tájékozódjon szolgáltatásainkról, árainkról. Ha kérdése, vagy észrevétele lenne, illetve időpontot szeretne egyeztetni, vegye fel velünk a kapcsolatot a 06-30-291-7318-as telefonszámunkon, vagy írjon nekünk üzenetet a ttsolyom@gmail.com e-mail címünkre!