Gyümölcsfák rendelése és a tervezés szempontjai

189
gyümölcsfák rendelése

Az ősz a növényültetés főszezonjaként ismert, és ma már sokféle lehetőséget kínálnak a kertészetek, valamint a faiskolák, de a döntést nem szabad elhamarkodni. A dísznövények mellett rengeteg különféle gyümölcsfa vásárolható, ez pedig számtalan előnyt és izgalmas lehetőséget tartogat. A saját termés garantáltan ellenőrzött háttérrel rendelkezik, nem beszélve arról, hogy jóval olcsóbban lehet hozzájutni a kedvenc gyümölcsökhöz, ráadásul a gyümölcsnevelés nagyszerű hobbivá is válhat. Ám azoknak, akik korábban csak dísznövényeket gondoztak, idén mégis a gyümölcsfák rendelése iránt érdeklődnek, sokféle szempontot érdemes mérlegelniük. Nézzük meg ezt egy kicsit részletesebben!

Bár egy-egy gyümölcsfa csemete szépsége vagy akár kedvező ára is csábító lehet, nem érdemes egy kellemes benyomás alapján dönteni, hiszen az hosszú távon nem biztos, hogy megéri. Gyümölcsfák rendelése esetén alaposan meg kell fontolni, hogy milyen és mennyi fa ültetése jelent optimális megoldást. Az első és egyben legfontosabb lépés összevetni a kiszemelt fajta igényeit a kert adottságaival, ezzel összefüggésben a fénymennyiséget, a huzatosságot, a rendelkezésre álló területet és a talajminőséget is meg kell vizsgálni. A gyümölcsfák rendelése során az sem elhanyagolható szempont, hogy mennyi időt és energiát szeretne fordítani új hobbijára a gyümölcskertész. Vannak könnyen nevelhető és kifejezetten kényes fajták is, amik például érzékenyebbek a betegségekre, ez is olyan tényező, amit mérlegelni kell. Végül, de nem utolsó sorban az egyéni ízlést sem lehet figyelmen kívül hagyni a gyümölcsfák rendelése során. Általánosságban elmondható, hogy kezdőként egy átlagos méretű kertbe legalább kettő, de hatnál nem több csemetét ajánlott vásárolni, olyanokat, amiknek a termését szívesen fogyasztja a család, de lehetőség szerint nem túl sok fajtát.

Ha felkeltette érdeklődését a gyümölcsfák rendelése, és szeretne részletesen megismerkedni az egyes fajtákkal, forduljon bátran Balogh Zoltán Faiskolájához! Árudánkban könnyedén beszerezheti a választott típusú és mennyiségű csemetét, igény szerint pedig szívesen adunk tanácsokat a gondozásra vonatkozóan is. A gyümölcsfák rendelése kapcsán bővebben tájékozódhat, ha ellátogat a www.baloghfaiskola.hu weboldalra, felmerülő kérdéseit pedig tegye fel bátran a +36-30-361-0205-ös telefonszámon vagy az ujkigyosiaruda@gmail.com e-mail címen!