Depresszió vagy lehangoltság? Nem mindegy!

186
depresszió

depresszió lényegesen több, mint múló rossz kedv, mégsem könnyű megkülönböztetni a téli időszakban jellemző lehangoltságtól. Ha úgy véli, hogy családtagja, barátja lelki problémával küzd, ne féljen segítséget kérni!

Szinte minden ember tapasztalja, hogy a hideg, borongós idő beköszöntével együtt a hangulata is egyre kevésbé derűs. Ilyenkor mindenki több időt tölt otthona falai között, ami kifejezetten nyomasztó tud lenni, ahogy múlnak a hetek, hónapok. Ez teljesen normális jelenség, ami alább is hagy, amint elérkezik a jó idő, és ismét megtelik élettel a természet, vele együtt pedig a lélek. Ám abban az esetben, ha a lehangoltság nem múlik el magától, komolyabb probléma húzódhat meg a háttérben. A hosszan tartó rossz kedv és a depresszió között vékony határ húzódik, és külső szemlélőként nem könnyű észrevenni, ha a mérleg a rossz irányba billen.

Ha a tünetek tartósan fennállnak, sőt, idővel egyre erőteljesebben érezhetőek, annak nagy valószínűséggel depresszió lehet az oka. Figyelni kell a jelekre, és ha azok túlmutatnak az egyszerű hangulatváltozáson, amin mindenki keresztülmegy a fentiek szerint, a depresszió kezelése nem várhat. Az érdeklődés elvesztése nyomot hagy a magánéletben és a munkában egyaránt, vagyis a probléma súlyosabbá válhat, amiből egyre nehezebbnek tűnhet kiutat találni. A külső segítség, a családtagok és barátok támogatása sokat jelent ilyenkor, azonban a depresszió kezelése csak szakember segítségével, a megfelelő terápiás módszerekkel lehet hatékony.

A tél közeledtével mindenkinek fontos tudatosítania magában, hogy a depresszió nem múló rossz kedv, hanem egy olyan probléma, amit komolyan kell venni. Ha ismerősének támogatásra és szakszerű segítségre van szüksége, keresse bátran Thiery Henriette klinikai szakpszichológust! A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!