A szociális szorongásos zavar: félénkség vagy betegség?

35
szociális szorongásos zavar

A szociális szorongásos zavar nem is olyan ritka, mint gondolná! Egyre több ember szenved ebben a társas fóbiában, napjaink egyik betegségében.

szociális szorongásos zavar pszichiátriai kórkép, aminek a lényegét az jelenti, hogy a beteg a társas kapcsolatokkal szemben érez nagy szorongást. Az ilyen jellegű betegségek kapcsán mindig felvetődik a kérdés, hogy mi az az állapot, ami még normálisnak számít és mi az, ami már betegségként definiálható? Ha valaki félénk, zavarban van mások előtt, szeret egyedül lenni, önmagában még nem betegség. Milyen mértékű az a szorongás, ami már a szociális fóbia határain belül esik?

szociális szorongásos zavar egyik fő tünete a rettegés. Az ebben a betegségben szenvedő embereket olyan mértékben befolyásolja a visszautasítástól való félelem, a társas interakciókban való részvétellel szembeni viszolygás, hogy az gyakorlatilag meghatározza a mindennapjaikat. Az egyszerű bemutatkozás, telefonálás, beszélgetés, szereplés is fizikai tüneteket vált ki a szociális szorongásos zavarban szenvedő betegnél, aki gyakran túlságosan is fókuszba helyezi ezeket a szituációkat.

A szociális szorongásos zavarnak több testi tünete is van, ezek gyakran szinte pánikroham szerűen törnek rá a betegre, ha a kínosnak érzett szituációk egyikébe kerül. A beteg nem szereti felvenni a szemkontaktust, stresszként él meg minden találkozást idegenekkel, elpirul, hevesebben kezd dobogni a szíve, izzad, szédül, zavartan kezd viselkedni, légzési nehézségek is felléphetnek.

A szociális fóbia leginkább fiatal korban alakul ki, emiatt sokszor fejlődési zavarnak is nevezik. Azonban könnyen ki tudja váltani a szociális szorongásos zavart egy lelki trauma vagy egy túlzottan kontrolláló szülő is. A betegek nem rendelkeznek egészséges önképpel, ezért az élményekről lemaradnak, elszigetelik magukat másoktól.

A pszichológus segíthet a tünetek leküzdésében és a normális életvitel visszaszerzésében. A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!