A szociális fóbiákból van kiút!

154
szociális fóbia

szociális fóbia emlékeztet mindennapos szorongásainkra. Az emberek 20-25 %-a megtapasztalta már élete során, hogy milyen az, ha valamilyen hétköznapi szituációban kényelmetlenül érzi magát. Amikor valakinek nincs bátorsága kiállni sok ember elé előadást tartani, nem érzi jól magát tömegben, nem szeret idegenekkel társalogni, az a szociális fóbia egy változata. Persze egy kis aggodalom, lámpaláz még belefér, de ha ez már kóros méreteket ölt, akkor fóbiáról beszélhetünk.

Azt gondolhatnánk, hogy ez kifejezetten az introvertált személyiségű emberekre jellemző élmény, de megeshet bárkivel. Sokan már gyermekkoruktól élnek együtt a szociális fóbiával, kialakulása ugyanis gyakran köthető valamilyen feldolgozatlan negatív tapasztalathoz, aminek hatása felnőtt korban is megmarad és csak rosszabbodhat, ha nem tesznek semmit a megoldás érdekében. A szociális fóbiára való hajlam, temperamentum öröklődhet, de kialakulhat érzelmi trauma következtében is.

A többség számára ez nem jelent problémát, hiszen emberekkel kommunikálni, hétköznapi szituációkat megoldani magától értetődő dolog. Emiatt a közvélekedés miatt sokan nem is törődnek saját szociális fóbiájukkal, megpróbálnak nem tudomást venni róla, igyekeznek beletörődni, elkerülő magatartást vesznek fel. Azonban a kezeletlen szociális fóbiának komolyabb következményei is lehetnek. Sokszor olyan nagy mértékben rátelepedik az ember lelkére, életére, hogy emiatt szenvedélybetegség, pánikbetegség, önbizalomhiány, a társas kapcsolatok hiánya keserítheti meg a napjaikat.

szociális fóbia kezelése rendszerint terápiás keretek közt történik, ez lehet személyes, de ha a helyzet indokolja, akkor akár online is. A terápián a szakember célja az, hogy a páciens mentális problémáját megoldja, segítse a feldolgozást, a gondolkodási minták megváltoztatásával pedig elősegítse, hogy a kínszenvedést okozó szituációkban újra helyt álljon.

Amennyiben szeretné szakember segítségét kérni a szociális fóbia kezelésében, forduljon bizalommal Thiery Henriette klinikai szakpszichológushoz! A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre vagy hívja bizalommal a 36 70 43 25 790-es számot!