A közönséges boróka és néhány érdekesség a növényről

172
közönséges boróka

közönséges boróka kedvelt dísze a kerteknek, de nem csak szép, hasznos is. Ez a növény sokoldalú örökzöld, amiben minden kertész örömét leli.

közönséges borókával sokféle alakban lehet találkozni. Alapvetően cserjéről van szó, de ez a ciprusféle fa méretűre is meg tud nőni. Nőhet szétterülő formában, a talajhoz közel vagy oszlopos, ég felé törő formában is. Mivel örökzöld, sokan választják például fenyő helyett a kertbe is, hiszen tűlevélhez hasonló levelei vannak.

közönséges boróka nem csupán a kertek dísze lehet, parkokba, közterületekre is szívesen ültetik. Mutatós, egész évben zöldellik és mégis az igénytelen fajták közé tartozik. A boróka lassan nő, de sokáig él, léteznek közel száz éves, ismert példányai is a növénynek.

A közönséges boróka, latin nevén Juniperus Communis, rendelkezik a népi világból származó nevekkel is. Nevezték gyalogfenyőnek, borsikának, pattogónak vagy borostyán tüskének is. A borókát többnyire dísznek ültetik a kertbe, a többi növény közé, pedig nagyon sokoldalú örökzöld, aminek a termését gyógynövényként használják, de készítenek belőle alkoholos italt is. A borókából állítják elő a híres italt, a borovicskát. A népi gyógyászatban ismerték és használták többféle, gyógyhatása miatt. A közönséges boróka jótékony hatással van az emésztésre, javít az epekővel, vesekővel kapcsolatos panaszokon, de reumára is alkalmazható. Gyulladáscsökkentő hatású, vizelethajtó és méregtelenítő, de súlycsökkentéshez,a cellulitisz elleni harcban is alkalmazzák.  A borókát fűszernövényként is lehet használni, de masszázs olajként is kedvelt, illetve a leheletet is frissíteni tudja az elrágcsált magja. Ez a növény tehát nagyon hasznos, ha ilyen fajtával szeretné bővíteni a növény gyűjteményét, akkor érdemes jobban megismerni.

A www.tahi.hu webcímen a Tahi Faiskola Kft. növényeiről, köztük a közönséges borókáról is talál információkat. A termékeinkről és a szolgáltatásainkról érdeklődjön a kollégáinknál az egyik, megadott elérhetőségünkön, az info@tahi.hu  email címen és a 06-26-387-157 telefonszámon!